Maddi hasarlı atlatılabilecek kazaları, can güvenliği açısından da riske sokan en önemli tedbirsizliklerin başında sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmaması gelmektedir. Gelişmiş ülkelerin tümünde ve ülkemizde de…
Maddi hasarlı atlatılabilecek kazaları, can güvenliği açısından da riske sokan en önemli tedbirsizliklerin başında sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmaması gelmektedir. Gelişmiş ülkelerin tümünde ve ülkemizde de bir yasal zorunluluk olan bu can simidinde, emniyet kemeri kullanmamanın cezası dahi bulunmasına rağmen; hem bireysel bilinç eksikliği hem de caydırıcı cezalara rağmen emniyet kemeri kullanımında %100’e bir türlü ulaşılamamaktadır.
Her türlü sarsılma, kaza ve dengesizlik anında ciddi bir koruyucu olan emniyet kemeri kullanımı her geçen gün yaygınlaşsa da, hâlâ önemini kavrayamamış sürücü ve yolculara trafikte rastlayabilmekteyiz.
Emniyet Kemeri Takmanın Faydaları
En basit şekilde emniyet kemeri çarpmalarda vücudun korur.
Emniyet kemeri kullanımında araç camından (ön camdan) fırlama olayları yaşanmaz.
Emniyet kemeri sarsılmayı tüm vücuda eşit olarak yayar. Vücuttaki tek bir noktanın çarpmanın tüm kuvvetini alması engellenir.
Baş, göğüs, omurilik gibi hayati noktalara darbe gelmesini engeller.
Küçük kazalarda, bedensel bir zarar görülmesini engeller.
Eylemsizlik etkisi sebebiyle ani fren durumunda vücudun salınımını engeller. Böylece direksiyona a da araç göğsüne kafa çarpması, zıplama ve hatta camdan çıkma ihtimalleri sıfırlanır.
Kazasız durumlarda da, emniyet kemeri takmama cezası kesilmez, böylece güvenlik kadar maddi de bir koruma sağlar.
Yeni nesil araçlarda emniyet kemeri uyarısı son derece rahatsız edici bir sese sahiptir. Kullanım durumunda araçtaki bu ikaz sesi kesilir, huzur gelir.